Για να φτιάξετε μαρμελάδα φράουλα στο σπίτι σας θα χρειαστείτε 1 κιλό φράουλες, 500 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη και 1 μικρή βανίλια. Προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκάνισο και κάρδαμο, τα οποία τοποθετείτε σε ένα τούλι, καθώς και χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι.
Εκτέλεση
Κόβετε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη βανίλια και το τούλι με τα μυρωδικά και σκεπάζετε με μεμβράνη. Τοποθετείτε το μπολ με το μείγμα στο ψυγείο για 12-25 ώρες. Στη συνέχεια, βράζετε τις φράουλες σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει η μαρμελάδα μετράτε 30 λεπτά, ενώ ανακατεύετε συνεχώς το μείγμα με ξύλινη κουτάλα. Αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 105°C κατ’ ελάχιστο.
Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και αφήνετε το μείγμα να πάρει ακόμη μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρείτε τα μυρωδικά, αν τα έχετε προσθέσει. Μοιράζετε τη ζεστή μαρμελάδα φράουλα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε πολύ καλά και τα διατηρείτε στο ψυγείο για 3 περίπου μήνες.
*Συνταγή της Διαιτολόγου/Διατροφολόγου κ. Καρακικέ.
Η κ. Κατερίνα Καρακικέ είναι Διαιτολόγος/Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή, εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διατροφή για νεφροπαθείς.
Photo: Shutterstock