Μινεστρόνε

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά

150 γρ. ζυμαρικά μικρά σε μέγεθος (fusilli, farfalle, gnocchi, orecchiette, κοφτό μακαρονάκι)
2 μικρά κολοκύθια
2 καρότα
2 ντομάτες
2 πατάτες
1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
1 πράσο, το άσπρο μέρος
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. άσπρα φασόλια
Μαϊντανός, δαφνόφυλλο, θυμάρι, βασιλικός
Αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1,5 lt ζωμός κρέατος ή νερό
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Μουλιάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Αλλάζετε το νερό, τα βράζετε για 30 λεπτά και τα στραγγίζετε ξανά. Στο μεταξύ πλένετε, καθαρίζετε όλα τα λαχανικά και τα κόβετε σε ισομεγέθη κομμάτια. Βάζετε τις ντομάτες σε βραστό νερό και μετά σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να τις ξεφλουδίσετε εύκολα και να τις κόψετε σε μικρά κομμάτια. Σοτάρετε όλα τα λαχανικά για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα φασόλια, το σκόρδο, τα αρωματικά και τον ζωμό ή το νερό. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά κατά βούληση και βράζετε σε χαμηλή φωτιά, περίπου για 40 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τα μακαρόνια. Γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα και βασιλικό.

Tip
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια με ρύζι ή κινόα.

Photo: Shutterstock