Μπακλαβάς

1 πακέτο φύλλα κρούστας
250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη (όχι σκόνη)
250 γρ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη (όχι σκόνη)
225 γρ. φρέσκο βούτυρο κλαριφιέ
50 γρ. φρυγανιά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
½ του κουταλιού του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
110 γρ. ζάχαρη καστανή
Γαρύφαλλα σε sticks για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι
500 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
170 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλλα
Φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Από τα φύλλα κρούστας κρατάτε 4 φύλλα για την επικάλυψη. Χρησιμοποιείτε ένα ταψί που να χωράει τα φύλλα, το βουτυρώνετε και ξεκινάτε να στρώνετε 4 φύλλα στη βάση, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Πασπαλίζετε με τη γέμιση και στρώνετε άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνοντάς πάλι ένα-ένα. Επαναλαμβάνετε τι κινήσεις μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Στο τέλος βάζετε τα 4 φύλλα που κρατήσατε, βουτυρώνοντάς τα. Χαράζετε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους ή σε τετράγωνα σχήματα και αλείφετε με το βούτυρο που έχει απομείνει. Καρφώνετε σε κάθε κομμάτι ένα stick γαρύφαλλο. Ψήνετε τον μπακλαβά στους 150-160ο, μέχρι να ροδίσει.
Όση ώρα ψήνεται ο μπακλαβάς σας ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Το βγάζετε από τη φωτιά, για να μην είναι πολύ ζεστό. Μόλις βγάλετε το ταψί, το αφήνετε περίπου για 5-10 λεπτά και ρίχνετε σταδιακά με μία κουτάλα το χλιαρό σιρόπι να πάει παντού. Είναι προτιμότερο να αφήνετε το γλυκό σας να κρυώσει καλά και μετά να σερβίρετε.

Photo: Shutterstock