Με ψιλοκομμένα καρύδια, αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης και τα αρώματα της κανέλας, του βούτυρου και του μελιού, ο μπακλαβάς είναι το αγαπημένο γλυκό των γιορτών.
1 πακέτο φύλλα κρούστας
250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη (όχι σκόνη)
250 γρ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη (όχι σκόνη)
225 γρ. φρέσκο βούτυρο κλαριφιέ
50 γρ. φρυγανιά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
½ του κουταλιού του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
110 γρ. ζάχαρη καστανή
Γαρύφαλλα σε sticks για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
500 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
170 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλλα
Φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Από τα φύλλα κρούστας κρατάτε 4 φύλλα για την επικάλυψη. Χρησιμοποιείτε ένα ταψί που να χωράει τα φύλλα, το βουτυρώνετε και ξεκινάτε να στρώνετε 4 φύλλα στη βάση, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Πασπαλίζετε με τη γέμιση και στρώνετε άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνοντάς πάλι ένα-ένα. Επαναλαμβάνετε τι κινήσεις μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Στο τέλος βάζετε τα 4 φύλλα που κρατήσατε, βουτυρώνοντάς τα. Χαράζετε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους ή σε τετράγωνα σχήματα και αλείφετε με το βούτυρο που έχει απομείνει. Καρφώνετε σε κάθε κομμάτι ένα stick γαρύφαλλο. Ψήνετε τον μπακλαβά στους 150-160ο, μέχρι να ροδίσει.
Όση ώρα ψήνεται ο μπακλαβάς σας ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Το βγάζετε από τη φωτιά, για να μην είναι πολύ ζεστό. Μόλις βγάλετε το ταψί, το αφήνετε περίπου για 5-10 λεπτά και ρίχνετε σταδιακά με μία κουτάλα το χλιαρό σιρόπι να πάει παντού. Είναι προτιμότερο να αφήνετε το γλυκό σας να κρυώσει καλά και μετά να σερβίρετε.
Tips
Ψήνετε τον μπακλαβά σας στις αντιστάσεις, σε χαμηλής έντασης φωτιά.
Ο μπακλαβάς είναι καλύτερα να αποτελείται από πολλές στρώσεις φύλλων, για να διαμοιράζεται ομοιόμορφα η γέμιση.
Διατηρείται εκτός ψυγείου για 1-2 εβδομάδες.
Photo: Shutterstock